Over reflexen

Als je per ongeluk een hete kachel aanraakt, trek je automatisch je hand terug. Dit terugtrek-reflex blijft levenslang actief.
Reflexen zijn bedoeld om ons te beschermen door het zenuwstelsel op een efficiënte manier aan te sturen. Er zijn veel verschillende reflexen. Als een prikkel het lichaam binnenkomt zorgt een reflex ervoor dat het zenuwstelsel in actie komt door het maken van een beweging. Dit gebeurt zonder dat we erbij nadenken, al kunnen sommige reflexen wel onderdrukt worden. 
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire (ontwikkelings) reflexen en posturale (levenslange) reflexen.
Primaire reflexen 
Primaire reflexen worden al actief in de baarmoeder. Ze zorgen voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Iedere primaire reflex activeert een specifieke beweging die hoort bij een specifiek stukje zenuwstelsel. Deze beweging zorgt ervoor dat dit stukje zenuwstelsel zich verder ontwikkelt. Het eindeloos herhalen van al deze bewegingen zorgt uiteindelijk voor een rijp, goed functionerend zenuwstelsel. 
De ontwikkeling van het zenuwstelsel gebeurt stap voor stap, in een vaste volgorde. De meeste primaire reflexen hebben rond de leeftijd van één jaar hun werk gedaan en zijn daarna niet meer actief. 

Wat als het niet volgens plan gaat?
Reflexen en vaardigheden, en de ontwikkeling ervan, zijn onderling afhankelijk van elkaar. Het actief blijven van reflex A kan ervoor zorgen dat reflex B, C en D nog niet kunnen integreren en dat het zenuwstelsel nog niet rijp genoeg is om vaardigheden X, Y en Z te ontwikkelen. 
Stel: het lichaam is een computer die draait op Windows. Er zijn verschillende programma's geïnstalleerd, zoals Word en Excel. Wat nu als er foutmeldingen zijn binnen Excel? Waarschijnlijk sluit je het programma af, of start je de computer eens opnieuw op.

Als de foutmeldingen blijven aanhouden is het beter om te kijken of alle modules van Windows goed geïnstalleerd zijn. Zo niet dan kun je de betreffende module(s) herinstalleren en zal Excel misschien wel kunnen functioneren.

Dit kun je doorvertalen naar het lichaam: Als het lezen niet lukt gaan we vaak eerst oefenen, kilometers maken. Soms helpt dat, vaak ook niet. Het is in dat geval zinnig te kijken naar wat eronder zit. Welke module is er niet goed geïnstalleerd? Is de aansturing van de ogen in orde, kan het kind de middellijn oversteken, lukt het lezen misschien beter in een andere houding (bijvoorbeeld staand of liggend).

De ontwikkeling van de basisvaardigheden die nodig zijn om goed en vlot te kunnen lezen is grotendeels afhankelijk van de ontwikkeling in het eerste levensjaar. 
De bouwstenen van deze ontwikkeling zijn de primaire reflexen.
Motoriek, evenwicht, spierspanning, proprioceptie, maar ook gedrag en leervaardigheden, ze zijn allemaal afhankelijk van een goede integratie van de primaire reflexen. 
Er zijn een aantal risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat er reflexen actief blijven. 
Bijvoorbeeld: stress tijdens de zwangerschap of een afwijkende bevalling (keizersnee of stuitbevalling, te snel of juist te lang). Er is ook sprake van een erfelijkheidsfactor.
Posturale reflexen
Posturale reflexen zijn de houdingsreflexen die het mogelijk maken om rechtop te staan, te lopen, te springen en rechtop te zitten zonder om te vallen. Ze blijven ons hele leven actief. (Bron: Reflex in Beeld)

 

RMT - Rhythmic Movement Training

RMT bestaat uit zachte, ritmische bewegingen. Door het doen van deze bewegingen kunnen reflexpatronen alsnog ontwikkelen en integreren. Dit heeft een positief effect op houding, motoriek, gedrag en leerprestaties. 

 

Hoe gaat het in zijn werk?

U kunt uw kind telefonisch of via een mailtje aanmelden. Vooraf krijgt u een vragenlijst om in te vullen. Dit zijn vragen over hoe de zwangerschap, bevalling en ontwikkeling van uw kind is verlopen.  

Tijdens de eerste afspraak in de praktijk zal ik wat testjes doen om te kijken of er, en welke, reflexen nog actief zijn. Afhankelijk van de resultaten zal ik u oefeningen voordoen en leren, die u thuis dagelijks met uw kind kunt doen. 

De volgende afspraak zal na ongeveer 4 weken zijn. 

 

Tarieven, betaling en annulering

  • Een afspraak duurt 60 minuten en kost € 60,-

  • U ontvangt na iedere afspraak een factuur.

  • Tot 24 uur voor de afspraak kunt u kosteloos annuleren Nadien wordt het tarief in rekening gebracht.

 

Reflexintegratie